Mideye Botilinum toksin (botoks) uygulanması endoskopik yöntem ile midenin belirli bölgelerine Botilinum toksin enjekte edilmesi esasına dayanan nispeten yeni bir kilo verdirme yöntemidir. Bu yöntemde mide kaslarının kasılması sınırlandırılarak mide boşalma süresi gecikir ve hastada iştah kaybı elde edilir.
Mide botoksu aslında kilo vermek isteyen herkese uygulanabilir. Bu işlem bir ameliyat değildir. Ancak hasta seçimi önemlidir. Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan ve ameliyat ile başarı elde edilebilecek hastalarda mide botoksunun çok faydalı olmayacağını söylemek gerekir. Bu noktada fazla kiloları olan ama ameliyat edilecek kadar da obez olmayan ve kilo vermek isteyen hastalar ideal hasta grubunu oluşturur. Midesinde ülser veya gasrit olan hastalarda ise öncelikle bu hastalıkların uygun tedavisi gerçekleştirildikten sonra mide botoksu uygulanabilir.
Ameliyatsız kilo vermek isteyenlere uygulanan basit ve hızlı yöntem
Mideye Botilinum toksin (botoks) uygulanması endoskopik olarak midenin belirli bölgelerine Botilinum toksini enjekte edilmesi esasına dayanır.
Bu yöntemde mide kaslarının kasılması azaltılarak mide boşalma süresi gecikir ve hastada tokluk hissi oluşur; böylece kilo kaybı sağlanmış olur. Çalışmalar göstermiş ki midede iştahtan sorumlu bir bölge vardır. Bu bölgeye fundus adı verilir. Fundusa özellikle botoks yaparak iştahı azaltmaya yönelik bir işlem yapılmış olur.
Mide botoksu endoskopik olarak yapılan bir işlemdir. Endoskopi ile yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı değerlendirilir. Botoks işlemine engel bir durum yoksa mide botoksuna geçilir.
Midenin çok geniş bir alanına botilinum toksin (botoks) enjeksiyon yapılarak mide kaslarının etkisiz hale gelmesi sağlanır. Midede kasılmayı sağlayan kasların bu özelliğini yitirmesi durumunda gıdalar midede uzun süre kalabilir.
Midenin boşalma süresi uzar. Normalde midenin boşalma süresi 5-6 saat arasında iken bu süre 12 saate kadar çıkar.
Bu şekilde hastaların iştahları azalarak midedeki tokluk hissi uzar ve hasta kilo vermeye başlar.