Varislere benzer şekilde makat çevresinde ve biraz daha yukarısı olan rektumun alt kısmında şişmiş damarlarla karakterize rahatsızlığa hemoroid ya da basur denir. Hemoroid nedeni olabilecek pek çok sebep bulunur; fakat çoğu zaman hemoroidin neden kaynaklandığı tam olarak anlaşılamaz. Hemoroidler, anüsün dış kısmında cilt altında yerleşim gösteriyorsa eksternal, rektum dediğimiz kalın bağırsağın son kısmında bulunuyorsa internal hemoroid olarak adlandırılır.
Basur, toplumda yetişkinlerin neredeyse dörtte birinde zaman zaman ortaya çıkan yaygın bir rahatsızlıktır. Hemoroidlerde her zaman belirti görülmez. Ancak çoğu zaman. kaşıntı, rahatsızlık hissi ve kanama gibi belirtilerle kendini gösterir. Hemoroid içerisinde kan pıhtısı oluşursa şiddetli bir ağrıya neden olur. Tedavi için pıhtının boşaltılması gerekebilir. Neyse ki hemoroid tedavisinde birçok etkili tedavi seçeneği bulunur. Birçok kişi, evde uygulanabilecek tedavilerle ve yaşam tarzı değişiklikleriyle belirtilerden kısmen ya da tamamen kurtulabilir.
Dış hemoroid, genellikle hastada rahatsızlık hissine neden olmadıkça spesifik bir tedavi gerektirmez. Düşük dereceli iç hemoroidler ise etkili ilaçlar ve farklı ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu yöntemler ve ilaçlarla başarılı olunamazsa, komplikasyonlar gelişirse ya da hemoroid ileri derecede ise cerrahi tedavi seçenekleri gözden geçirilir.
Tıbbi ilaç tedavisinin asıl amacı, hemoroidi iyileştirmekten ziyade belirtileri kontrol altına almak ve altta yatan rahatsızlığı ortadan kaldırmaktır. Bunun için hap, fitil, krem ve mendil gibi farklı ilaç formları kullanılmaktadır. İlaç tedavisine dirençli düşük dereceli hemoroidler, yüksek dereceli hemoroidler, boğulma ve tromboz gibi komplikasyonlara neden olan hemoroidlerde genellikle cerrahi müdahale gereklidir.