Son yıllarda oldukça revaçta olan ‘’hacamat’’ tedavisi, arapça bir kelime olup; kök anlamı olan ‘’hücum’’ yani bir noktaya yönlendirmek anlamına gelmektedir. Özellikle Hz. Muhammed’in ayın belirli günlerinde önerdiği ve çeşitli hadislerde bahsedilmesi ile Müslüman ülkelerde çok daha fazla tercih edilen bu yöntem, vücuttaki kirli kanın belirli yerlere kupa yardımı ile toplanıp, ufak kesiler ile çekilmesi işlemindir ve ‘’Islak Kupa Tedavisi’’ olarak da adlandırılır. Özellikle vücudumuzda kanın içinde bulunan zararlı atıklar yani toksinler, enerjimizi, bağışıklık sistemimizi ve sağlığımızı olumsuz yönde etkilemekte dolayısıyla da hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Hacamat yöntemi ile bu toksinlerin ve ölü kan hücrelerinin kandan atılması hücrelerin yenilenmesini sağladığı gibi, hasta olmadan önce uygulandığında birçok hastalıktan koruma özelliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
5000 yılı aşkın bir süredir kullanılan bu holistik tedavinin uygulanamadığı kişiler de vardır. Örneğin kişinin özellikle kalp hastalığı var ise, kansızlık, zayıflık / yaşlılık ve kan yoluyla bulaşan hastalıkları mevcut ise Hacamat uygulaması yapılamaz. Buna ek olarak; düşük tansiyon ve hamilelik durumu olan ( gebeliğin günleri hariç), organ nakli yapılmış, diyaliz ve hemofili hastaları , kemoterapi ya da ışın tedavisi gören, kalp pili ve stent takılmış olan kişilerde (kalp bölgesine yakın) hacamat yapılması oldukça zararlıdır. Dolayısıyla hacamat öncesi muayene sırasında hekim bu konularda bilgilendirilmeli, kişinin ayrıntılı tıbbi geçmişi mutlaka incelenmelidir.
Hacamat uygulaması yapılmadan önce; kişinin regl döneminde olmaması; cerrahi bir müdahale geçirmişse en az 40 gün beklemesi, tok ve aç olunmaması, uygulamadan 1 gün önce ve sonra hayvansal gıdaların tüketilmemesi dikkat edilmesi, 1 gün öncesinde ve sonrasında cinsel ilişkide bulunulmaması, banyodan hemen sonra uygulanmaması, kupanın beşten fazla olmaması; yara ve yanık ve dövme üzerine uygulanmaması, kesilerin 0.3 mm’den fazla olmaması, dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar arasındadır. Uygulama yapılacak günler Hz. Muhammet’in belirttiği üzere çarşamba, cuma, cumartesi haricidir ve kişi yaptırmadan önce abdestli olmalıdır. Hacamat yaptırmak için en iyi dönemin ilkbahar ve sonbahar olduğu da çeşitli dini kaynaklarda belirtilmiştir.
Hacamat üzerindeki tartışmalar yüzyıllardır devam etmektedir. Kanıtlanmış faydaları ve kişinin kan dolaşımına yaptığı faydalar sayesinde hacamat modern tıp literatüründe de kendisine yer bulan gelenksel tıp uygulamaları arasındadır. Özellikle ibn-i Sina hacamat üzerinde yoğunlaşmış ve kitaplarında hacamata yer vermiştir. Hacamatın faydaları;